قانون مهسا

بابک ناصری

در یک نظرسنجی حکومتی که زیر نظر وزارت ارشاد جمهوری اسلامی، چند روز اخیر صورت گرفته آمار جالبی عیان شده که حتا سانسور شدید این روزها هم نتوانسته مانع پخش آن شود.

92 در صد مردم ایران از عملکرد حکومت کاملن ناامید و ناراضی اند!

تنها 8 درصد دل به حکومت بسته اند که لازم نمی بینم گفته شود چه کسانی هستند!

در دو دهه اخیر با قیام و اعتراضاتی که بنا به دلایل مختلف در ایران صورت گرفت بستری فراهم گردید تا مردم به این درک سیاسی برسند؛ که میشود مطالبات را در خیابان ها فریاد زد و از حکومت مطالبه گری کرد.

قیام ژینا، دختر کوردی که در تهران به دست عوامل حکومتی به قتل رسید و احساسات مردم را جریحه دار کرد ناقوس طنین اندازی بود تا لرزه به جان حاکمیت بیندازد و مستاصلش کند.

کوردستان در این اعتراض نقش بسزایی داشت و همین نکته نیز موجب گردید نگاه جهانی به این سو تمایل پیدا کند که مردم ایران جان به لبشان رسیده و خواهان براندازی جمهوری اسلامی هستند.

جامعه جهانی و همه کسانی که دراین چند دهه بنا به مخالفت با حکومت ترک دیار کرده بودند و در اکناف جهان سکنی گزیده بودند، همصدا با مردم معترض سراسر ایران تلاش می کردند صدای مظلومیت مردم به جامعه بین المللی باشند و درین راستا کارهایی انجام شد که بخشی از آن مفید هم بود.

در آمریکا پس تلاش های بسیار و کارشکنی های عوامل حکومت ایران بالاخره سنای این کشور قانونی را به تصویب رساند تحت عنوان ” قانون مهسا” . 

قانون مهسا لایحه قانونی است که از سوی جیم بنکس، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان ایالات متحده در حمایت از قیام ژینا که در سال ۱۴۰۱ ایران رخ داد  به این مجلس ارائه شد. مجلس نمایندگان در روز ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۳ و در آستانه سالگرد جان باختن مهسا امینی این لایحه را با ۴۱۰ رای موافق در برابر سه رای مخالف تصویب کرد. اکنون نیز لایحه قانونی پس از تصویب سنا قرار است با امضای رئيس جمهوری آمریکا به به قانون تبدیل شود.

بنابر تارنمای کنگره آمریکا، این لایحه، رئیس جمهوری آمریکا را ملزم می‌کند تا تحریم‌هایی شامل منع ویزا و مسدودسازی دارایی‌ها را برای «برخی افراد و نهاد‌های وابسته به جمهوری اسلامی ایران» اعمال کند. بنابر این لایحه، رئیس جمهوری آمریکا باید به طور دوره‌ای تصمیم بگیرد که آیا این تحریم‌ها همچنان بر «رهبر جمهوری اسلامی و هر مقامی در بیت او، رئیس جمهوری اسلامی و هر مقامی در دفتر او و هر نهاد تحت نظارت بیت رهبری جمهوری اسلامی که در حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر سهیم‌اند» قابلیت اعمال دارند یا خیر.

تصویب این قانون می تواند چشم اندازی خوب در آتیه را رقم بزند در صورتی که حمایت بین المللی را به دنبال داشته باشد؛ اما آنچه که مهم است مناسبات سیاسی و اقتصادی در عرصه جهانی ست که می تواند تاثیر نامطلوب و مایوس کننده بر قیام و انقلابات مردمی داشته باشد.

سران جمهوری اسلامی با صرف هزینه هنگفت که سفره خالی مردم ایران هم تاوانش را پس می دهد، در عرصه جهانی با رشوه های کلان درین سال ها رویکرد تعاملی با برخی از سیاست مداران در پیش گرفته اند که می شود نتیجه گرفت چنین قوانینی می توانند در این حالت کارکرد حقیقی خود را از دست بدهد.

آنچه که مهم است نتیجه اعتراضات و اعتصاباتی بوده که مردم در داخل به آن همت گمارده اند و میشود به وضوح تاثیر آن را مطلوب دانست.

در فرا رسیدن سالیاد ژینای عزیز که نور چشم کوردستان جاودانه شد باید این نکته به تاکید گوشزد کرد که؛ سرنوشت مان در دستان خودمان است و هرآنچه قرار است رخ دهد تنها با اراده خودمان شدنی ست.

به قول سایه:

بسان رود که در نشیب دره سر به سنگ می زند، رونده باش…

امید هیچ معجزی ز مرده نیست… زنده باش